vineri, 29 mai 2009

Articol din ziarul "Avangarda"















Desfăşurare de „forţe” în stil mare la „Sărbătoarea Aninoasei”


Dacă ar fi să îl cităm pe scriitorul, gazetarul şi omul de spirit George Coandă am spune că uşor, uşor, din punct de vedere cultural, Târgoviştea devine un cartier al Aninoasei. Sigur că este aceasta o sintagmă onorantă, dar trebuie păstrate în mod firesc proporţiile. Dar nu e mai puţin adevărat că un Palat al Culturii cum este cel din Aninoasa nu este la îndemână unor oraşe importante şi că în această comună dâmboviţeană se „întâmplă” fapte artistice şi de cultură dintre cele mai interesante şi neobişnuite. „Zilele Culturii în Aninoasa”, „Noaptea de poezie de la Mânăstirea Viforâta”, „Rural Film Fest”, „Festivalul Constantin Manolescu”, „Etno Junior Fest” sunt doar câteva dintre manifestările ce au impus Aninoasa culturală în întreaga ţară şi peste hotare.
Ediţia 2009 a Sărbătorii Aninoasei a marcat ziua comunei în stil de mare comunitate europeană. Cu invitaţi din Bulgaria (Grupul „Romantika”, Margarita Kovalenko – distins şi complex om de cultură şi Stefanka Kârsteva – cercetător la Biblioteca Naţională din Sofia şi membru al Academiei Bulgare), Cobadin, judeţul Constanţa (ansamblurile folclorice turc şi tătar) şi din judeţul Dâmboviţa ( orchestra Populară „Chindia”), scena din faţa Palatului Culturii a găzduit peste 100 de artişti. Şi asta numai la spectacolul de seară în care au mai evoluat: Ionuţ Dolănescu, Maria Butaciu, Elisabeta Turcu, Maria Ghinea, Camelia Conovici, Mitică Tavă, Ileana Pavelescu, „Şcoala Micilor Vedete”, „Clubul Victorioşilor”, Ansamblul „Vestitorii Aninoasei” şi mulţi alţii.
Rovana Plumb, Oana Antonescu (candidaţi la euro-parlamentarele din 7 iunie), Iancu Caracota (prefectul de Dâmboviţa), Florin Popescu (preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa), Gheorghe Ana (deputat), Adrian Ţuţuianu (senator) s-au numărat printre numeroasele personalităţi politice prezente la eveniment. A fost interesant faptul că la Aninoasa, PSD-ul şi PDL-ul s-au aflat pe aceeaşi scenă, demonstrând că acolo unde este judecată şi echilibru, iar oamenii ştiu să fie oameni, politica păleşte în faţa intereselor cetăţenilor.
Am pornit cumva în sens invers relatarea despre desfăşurarea evenimentelor, pentru că a XIV-a ediţie a Festivalului Folcloric „În sat la Aninoasa” a încheiat suita manifestărilor. Mai devreme au avut loc depuneri de coroane la Monumentele Eroilor din Aninoasa, Viforâta şi Săteni, o paradă deosebită şi dezvelirea noului monument din curtea bisericii din Viforâta.
Dimineaţa a aparţinut copiilor. Întâlnirea devenită tradiţională „Flori şi zâmbet de copli” i-a reunit pe cei mai mici locuitori ai comunei la spectacolul „Vreau să fiu Harry Potter”, prezentat de Teatrul „Junior” din Târgovişte şi la animaţie muzicală realizată de Victor Mihalache. Vernisajul expoziţiei de ex-libris şi filatelie dedicată lui Puşkin de Stefanka Kârsteva din Bulgaria şi lansarea volumului de versuri „Urma curcubeului” ( volum distins cu premiul „Valori Creştine” al revistei „Albina Românească”) au întregit paleta de manifestări.
Iată şi câteva declaraţii în exclusivitate ale participanţilor:
Constantin Ciopec ( directorul Casei Culturii din Cobadin – Constanţa) :” Sunt profund impresionat de tot ceea ce am întâlnit la Aninoasa. Mesajul cu care noi am sosit de pe meleaguri dobrogene este unul de multi-culturalitate, de trăire adevărată şi de prietenie”.
Margarita Kovalenko (Bulgaria) – „Cunosc atât de bine Aninoasa şi mă simt atât de bine aici încât mi se pare că mă aflu pe aceste meleaguri de la începutul vieţii mele. Tot ce realizează primarul Constantin Maricescu şi poetul Victor Mihalache sunt lucruri deosebite şi de apreciat!”.
Ionuţ Dolănescu : „Aninoasa îmi aduce amintiri dragi. Aici am concertat în urmă cu câţiva ani alături de mama mea ; Maria Ciobanu şi de regretatul meu tată, Ion Dolănescu. Aici revin mereu cu plăcere ori de câte ori voi fi invitat…”
Complexul de manifestări „Sărbătoarea Aninoasei” a fost realizat de Consiliul Local şi Primăria Aninoasa cu sprijinul postului de radio „Antena Satelor”, la iniţiativa primarului Constantin Maricescu.

Niciun comentariu: