duminică, 5 octombrie 2008

Zilele Culturii în Aninoasa 2008 la final


























Multe, poate chiar prea multe activităţi unite ca într-un puzzle au constituit anul acesta „Zilele Culturii în Aninoasa”. Pentru cei ce nu cunosc locurile voi spune că Aninoasa este o comună din imediata vecinătate a Târgovişte, că are în jur de 6.000 de locuitori şi că este compusă din satele: Aninoasa, Viforâta şi Săteni. Pe teritoriul comunei se află două sfinte mănăstiri de rezonanţă naţională : Dealu ( unde se odihneşte capul luminatului voievod Mihai Viteazul) şi Viforâta ( o ctitorie a domnitorului Vlad Înecatul).

Ajuns la a VI-a ediţie, complexul de manifestări „Zilele Culturii în Aninoasa” are ca principal punct de atracţie „Festivalul Primarilor Artişti” ( singurul de gen din lume). Anul acesta au fost prezenţi primari din Daneş (jud. Mureş) – Nicolae Mosora, Spulber (jud. Vrancea) – Vasile Rusu, Aninoasa - Constantin Maricescu, Dragodana – Marin Voinescu, Lucieni – Gheorghe Mocănescu ( toţi din judeţul Dâmboviţa), ex- primarul de Perieni (jud. Vaslui) – Vasile Roşca, ex- viceprimarul din Padina (jud. Buzău) – Ionel Chiriţă. Şi-a mai trimis reprezentanţi primarul de Vulcana-Băi (Dâmboviţa), Emil Drăghici, preşedintele Asociaţiei Comunelor din România, reprezentant al ţării noastre la Parlamentul Europei (Comitetul Regiunilor). Invitaţi de onoare au fost: grupul „Ceata lui Constantin”( deţinătorul trofeului „Mamaia Copiilor”, Şcoala Micilor Vedete, Trupa „Nemuritorii”, Camelia Conovici, Mitică Tavă şi Ansamblul „Vestitorii Aninoasei”.

A doua ediţie a „Rural Film Fest” ( întâlnirea creatorilor de documentare şi a realizatorilor de emisiuni de televiziune cu subiect rural ) a adus la start 23 de producţii ale unor studiouri şi televiziuni din judeţele: Maramureş ( record de participare cu 9 producţii), Caraş-Severin, Neamţ, Galaţi, Dâmboviţa, Iaşi, Hunedoara şi municipiul Bucureşti.

La „Etno - Junior Fest” ( prima ediţie a primului festival exclusiv de muzică etno pentru copii) au fost prezenţi concurenţi din judeţele: Cluj, Neamţ, Argeş, Dâmboviţa, Bucureşti şi din oraşul Elen-Pelin din Bulgaria.

Nici unul dintre festivaluri nu a avut caracter de competiţie, astfel încât toţi participanţii au plecat acasă cu trofee, diplome şi premii consistente ( obiecte de artă, aparatură electronică şi altele).

„Noaptea de poezie de la Mănăstirea Viforâta” a reunit scriitori importanţi din Târgovişte şi din alte părţi ale ţării, invitată de onoare fiind Margarita Kovalenko sosită de la Sofia, din Bulgaria.

S-au mai desfăşurat: „Aninoasa văzută prin ochii copiilor” – concurs de desen şi „Constantin Manolescu” – concurs literar, ambele cu participarea copiilor din şcolile de pe raza comunei. Spectacole şi competiţii sportive şi distractive pentru copii au completat larga paletă de activităţi.

Secţiunea de expoziţii a fost, de asemenea, una importantă. Au expus: Adriana Melnic şi Mircea Şeicaru (Bucureşti) – fotografie, Ionela şi Costi Lungu (Humuleşti – Neamţ) – modelaj şi măşti, Mihai Petriş ( Jibou – jud. Sălaj) – kirigami şi Mihaela Surugiu (Piatra Neamţ) – pictură. A fost lansată caretea „Minunea de a trăi, minunea de a iubi” a tinerei scriitoare Luminiţa Mihai din Săteni (Aninoasa).

Pe data de 3 octombrie a fost inaugurat noul Complex Socio-Culural din Aninoasa, practic cea mai mare şi mai modernă casă de cultură din mediul rural din România. Edificiul este cu totul şi cu totul deosebit şi are o sală de spectacole de tip amfiteatru cu peste 400 de locuri, sală multifuncţională de club, săli de fitness şi aerobic, spaţii pentru expoziţii, bază proprie de cazare şi multe altele.

Primarul Constantin Maricescu, vice-primarul Vasile Holban şi ceilalţi oameni buni din aparatul Primăriei Aninoasa au făcut posibile toate acestea, dar o menţiune specială se cuvine primarului care este un împătimit de cultură şi un gospodar desăvârşit.

Nu greşesc cu nimic dacă spun că minunea culturală a Aninoasei de Dâmboviţa este unică în ţară. veniţi, convingeţi-vă şi apoi mai comentăm pe această temă!

Victor Mihalache

Un comentariu:

Vasile Rosca Perieni-Vaslui spunea...

Am fost pentru prima data la Aninoasa, dar am vazut lucruri multe si frumoase.
Va rog sa primiti Domnule Primar felicitarile mele, d-tra si minunatii colaboratori care v-au sprijinit in reusita acestei manifestari. Dumnezeu sa va ajute sa infaptuiti pe mai departe tot ce va doriti, spre binele locuitorilor din Aninoasa si nu numai ..........!
Rosca Vasile Ex-Primarul comunei Perieni, judetul Vaslui